wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wp3c5c6e60.png

Dheedene's ziel zit diep verankerd in zijn geboortedorp Zulte. De Leie, de mensen en het dorp zelf vormden een onuitputtelijke inspiratiebron voor de meester.

Zulte…decor voor de paradijsvogels van Gaston Martens. Maar heeft iemand ooit Zulte scherper getekend dan Dheedene ?  Zulte is niet meer wat het geweest is, en het is met een wee gevoel in de maag dat we in Dheedene's schilderijen  het Zulte uit onze jonge jaren herontdekken…nostalgie troef !

Zicht van uit het atelier.

wpb6ca6e5c.jpg

Hetzelfde zicht van uit het atelier anno 2008.

wpab3bcf16.jpg

Toen de Limnanderdreef nog een "kasteeldreef" was…waar is de grandeur gebleven ?

wp72619037.jpg

De Leie(detail) : spiegel der wolken…

wpdcc5ee4f.jpg
wp7d516f13.jpg
wp587c5b5b.jpg
wp4a38abbf.jpg
wp61a963bb.jpg

Dorpskern van Zulte(jaren 50 ?): kerk en kerkplein, links op het schilderij zien we een stukje van de vroegere pastorij.

wp9a8957a9.jpg
wpddd29eee.jpg

Zicht op de Zultse dorpskern(jaren 50 ?) en luchtfoto uit de jaren 70' (genomen vanuit een iets andere hoek). Zeer herkenbaar zijn de pastorij (toen nog langs de staatsbaan) en kasteeldreef, café 't Kanon en Berlaens Meubelzaak (links bovenaan de foto en het schilderij).

wpd64391ce.jpg
wpf914a23a.jpg

Winterzicht in de onmiddellijke omgeving van het atelier. Op het linkse schilderij herkennen we het toenmalige postgebouw (nu de pastorij) en rechts de woning van de onderpastoor. De figuur in 't zwart is trouwens de onderpastoor. Na de vroegmis ging hij al eens een kopje koffie drinken bij Dheedene. In dit tafereel heeft Dheedene het sympathieke "onderpastoorke" vereeuwigd.  Het "onderpastoorke" was E.H.Vandemoortele, in de volksmond genoegzaam "Moortelke" genoemd.  Na de koffie baggert het zwarte mannetje door de sneeuw, op weg naar de warme stoof die op hem wacht in het kleine huisje rechts. Later zal de woning nog dienst doen als chirolokaal voor Chiro Kanjo, alvorens  in de jaren 80' afgebroken te worden.

De schilder was gefascineerd door de seizoenen. Winter, zomer, lente of herfst…het maakte niet uit, elk jaargetij had zijn charme. En weer of geen weer, niets hield Georges tegen om een schilderijtje te maken als hij er zin in had. Als de muze op zijn schouder zat dan moest hij schilderen.

 Talrijk zijn de getuigenissen van mensen die de schilder ontmoet hebben tijdens zijn artistieke bezigheid.

Zo ook Georges Amerlinck, de Zultse "ijsmeester". Amerlinck, die een fervent schaatser was, bezit nog enkele foto's die door Georges Dheedene gemaakt zijn in voorbereiding van enkele schaatstaferelen. Dit onderwerp is trouwens typisch voor Dheedene : voor soortgelijke taferelen in Vlaanderen moeten we al terug gaan tot Pieter Brueghel de Oude. Misschien heeft het te maken met de aanwezigheid van de Oude Leie met haar afgesneden meanders en stilstaand water dat 's winters gemakkelijk bevroor. Op die manier ontstonden tijdens de vroegere ouderwetse winters regelmatig  natuurlijke schaatsbanen, waarvan de Zultenaars dankbaar gebruik maakten.

Op de foto's, gemaakt tijdens een barre winter op de bevroren kasteelwal, herkennen we onder andere de gebroeders Georges en André Amerlinck, hun nicht Monica, en André Lippens. Dheedene zal de verschillende figuren en posities later verwerken in twee verschillende schilderijen : een Leiezicht en een zicht met het Kasteel van de Limnanders op de achtergrond.

 

wpe3065463_0f.jpg
wpaed22582_0f.jpg

Georges en André Amelinck, met in hun midden Monica.

 

wp62948728_0f.jpg
wpc332a005_0f.jpg

De foto rechts toont terug schaatsers op de kasteelwal.

Dheedene plaatst enkele van deze figuren op de bevroren Leie…