wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wpd4876d43.png

De publieksprijs is de derde prijs die verbonden is aan deze wedstrijd voor beeldende kunsten. Deze prijs  is geen "troostprijs", maar evenwaardig aan de twee andere prijzen die vrijdag uitgereikt werden. Iedere bezoeker aan de tentoonstelling, kunstkenner of niet, heeft recht op een eigen mening en krijgt van ons de kans om zijn voorkeur uit te spreken. Beoordelen van kunst blijft een moeilijke zaak. "De gustibus et coloribus non est disputandum": over smaken en kleuren valt niet te twisten… zei men al in de tijd van de romeinen. Om een vergelijking te maken met de culinaire wereld: je hebt mensen die zot zijn van oesters, anderen hebben dan weer liever een goed gebakken biefstuk op hun bord. Maar laat het dit nu juist zijn wat kunst zo aantrekkelijk maakt, ieder werk is uniek en valt altijd wel bij iemand in de smaak. En zoals bij de verkiezingen waar de kiezer achteraf altijd gelijk heeft, heeft bij een publieksprijs het publiek altijd gelijk.

Misschien toch één anekdote die aantoont dat jullie allemaal winnaars zijn. Tijdens één van de voorbije dagen zag ik enkele bezoekers de zaal binnenkomen om hun stem uit te brengen op een deelnemend familielid. Het waren niet bepaald kunstliefhebbers, hun bedoeling was om snel het nummer te noteren van hun favoriet, het stembriefje in de urne te deponeren en er weer vandoor te gaan. Ze hebben pas na twee uur de tentoonstelling verlaten, en waren vol bewondering voor wat ze allemaal gezien hadden: de kunst om waterdruppels op een gezicht weer te geven, verweerde koppen in de zomerzon aan het noordzeestrand, ze hadden Toots Tielemans, Marylin Monroe en Georges Gilbert ontdekt, uitleg gekregen over de airbrush techniek,  verrassende collages gezien en zo zou ik nog een tijdje kunnen door gaan. Dit is maar één van de voorbeelden die aantonen dat wij, zowel de kunstenaars als de organisatoren, geslaagd zijn in ons opzet om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze passie, de schilderkunst!

Maar laat ons overgaan tot de dagorde, de proclamatie van de publieksprijs.

We hebben de 5 werken met de meeste stemmen gerangschikt volgens aantal behaalde stemmen en ik stel ze u voor in volgorde van toenemend aantal stemmen, beginnende met de vijfde plaats.

De voorzitter van de Georges Dheedene Stichting, de heer Jozef De Poortere, zal nu de winnaar van de Publieksprijs bekend maken en de prijs, een schilderij van Georges Dheedene, aan de laureaat overhandigen.

 

 

 

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wpac9d4e70_0f.jpg

4e plaats: Norbert Van Betsbrugge uit Oeselgem

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp40116714_0f.jpg

3e prijs: Roseline Christiaens uit Sint Denijs

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp6ad1cf39_0f.jpg

2e prijs: Esther Van Coillie

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wpe0c1112c_0f.jpg

1e prijs: Yves Van Praet uit Olsene

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wp29d10785_0f.jpg

Beste kunstenaars, we hopen dat jullie allemaal een goeie herinnering overhouden aan deze wedstrijd, dat de onderlinge contacten en de confrontatie met publiek en jury verrijkend waren en dat we jullie bij een volgende organisatie mogen terugzien !   

Willy Nachtergaele                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5e plaats: Marilou Roggeman uit Drongen

 

 

 

wp5cedbe5a.jpg wp5cedbe5a.jpg