wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wp125c89ab.png

6 juli 2011 : de jaarlijkse vakantieperiode is pas begonnen en we vonden dit een heel geschikt  moment om een nieuw project  voor te stellen , waaraan de Stichting Georges Dheedene,  samen met de heer Eric Verstaen, voorzitter van PASAR Zulte, de voorbije wintermaanden hard heeft  gewerkt.

wpee026b02.jpg

De Zultse kunstschilder Georges Dheedene (1909-1973) was een zeer getalenteerde en succesrijk portret- en Leieschilder.  Het is gekend dat Dheedene de inspiratie voor zijn werken steeds in zijn onmiddellijke omgeving zocht.  In het begin van zijn carrière  was vooral zijn geboortedorp Zulte de favoriete muze. Zulte kende toen nog heel wat schilderachtige hoekjes zoals de Kasteeldreef en de omgeving van de Oude Leie.  In 1958 kocht hij op 49-jarige leeftijd zijn eerste auto wat hem toeliet zijn horizon te verruimen.  Er duiken vanaf dan meer  landschappen  en boerentaferelen op die zich in de Vlaamse Ardennen situeren.

 

Hoewel het landschap in Zulte en omgeving onder impuls van de industriële revolutie sinds de dood van de kunstenaar  grondig veranderd is zijn er toch nog steeds heel wat herkenningspunten terug te vinden met Dheedene's  geschilderde landschappen.  De Stichting Dheedene is samen met Eric Verstaen op zoek gegaan naar pittoreske hoekjes in Zulte en omgeving die destijds de kunstenaar geïnspireerd hebben en daaruit is de Georges Dheedene wandel- en fietsroute ontstaan.

 

Op de wandelroute treed je in de voetsporen van de kunstenaar Georges Dheedene, en op de fietsroute in zijn bandensporen. Beide routes brengen je langs locaties die een rol hebben gespeeld in het leven van de schilder of die ooit model hebben gestaan in één van zijn werken.

De wandelroute, ongeveer 8,5 km lang, voert de wandelaar langs Zultse wegen  onder andere naar de dorpskern, Oude Leie, kapel Ten Dale.

 

wpeb04b9ff.jpg
wpd3ae0349.jpg
wpcffdf858.jpg
wp61ccbaaa.jpg

De fietsroute van 48 km situeert zich grotendeels in het mooie lichtglooiende landschap van de  Vlaamse Ardennen  dat zich uitstrekt tussen Zulte en Oudenaarde. De weidse zichten van de Scheldevallei en passages door schilderachtige dorpjes  zoals bijvoorbeeld Moregem en Nokere zullen de fietstoerist  ongetwijfeld weten te bekoren.  

wpe3eabd3c.jpg
wp49dc415b.jpg

Teneinde fietser en wandelaar wegwijs te maken op de respectievelijke routes  is een fiets- en wandelbrochure opgesteld.  Naast een wegbeschrijving  en weergave van de routes op een wegenkaart, bevat de brochure ook heel wat kleurrijke illustraties  uit het oeuvre van Georges Dheedene. De brochure kost 3 Euro en is verkrijgbaar in het gemeentehuis van Zulte, de lokale  bibliotheek en bij de leden van de Stichting.

wp7d4fcb99.jpg
wp56147056.jpg