wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wp50e70561.png

In het kader van dit bijzonder  Dheedene jaar zal tijdens de grote Dheedene tentoonstelling in Zulte een bijzondere jenever te koop aangeboden aangeboden worden in de Gaston Martenszaal. Deze jenever is in opdracht van het Dheedenecomité in beperkte oplage speciaal voor deze gelegenheid geproduceerd, en heeft de naam "Veerke" meegekregen.  De naam is geïnspireerd op Kamiel Dheedene, vader van kunstschilder Georges Dheedene.

 

Kamiel die, zoals de oude Zultenaars zich ongetwijfeld nog wel herinneren, steevast Veerke genoemd werd, was destijds stoker in de Brouwerij Martens en baatte thuis een goed draaiend café "'t Kantientje" uit. Hij behoorde nog tot de generatie die op een eerlijke manier en met hard werken het brood verdiende en er alles aan deed om er voor te zorgen dat de kinderen het beter zouden hebben dan zijzelf. Niet makkelijk als je weet dat het gezin van Kamiel en zijn vrouw Sidonie in totaal acht nakomelingen telde.

 

Een "Veerke" en…

wpcf3f1aeb_0f.jpg
wp04a9eb42.jpg

Kamiel "Veerke" Dheedene en kleinzoon

wp0d74b631.jpg
wp96eb995f_0f.jpg

Veerke en Sidonie voor 't Kantientje, in 't deurgat zien we Georges Dheedene                                

Vanni voor het eerste atelier van "nonkel Georgske" (rechtsboven)

Georges heeft zijn vader verschillende malen, meestal op latere leeftijd, geportretteerd tijdens zijn dagelijkse bezigheden : vader leest de krant, of vader schilt de "patatten". Het schilderij met de "patatten" is gebruikt bij het ontwerpen van het etiket op de jeneverfles.

Veerke heeft ook model gestaan voor de figuur van de gepensioneerde, één van de thema's  die  Dheedene nauw aan het hart lagen en waarvan hij verschillende versies gemaakt heeft .

 

 

wpb811828f.jpg
wp2772278c_0f.jpg

De gepensioneerden…fier met een medaille voor 50 jaar noeste arbeid.                           

Veerke was een bijzonder mens : als geen ander kon hij "de dingen des levens" relativeren. In het recente jaarboek van de heemkundige kring vertelt Vanni Peirs, kleinzoon van Veerke, een anekdote die dit laatste mooi illustreert. Toen de tweede wereldoorlog uitbrak werd Vanni's vader opgeroepen. Het gezin woonde in bij Veerke en zijn vrouw Sidonie, en het verhaal wil dat Veerke in de groententuin op zijn knieën bonen aan het planten was toen zijn schoonzoon, in soldatenuniform, afscheid kwam nemen…je wist maar nooit wanneer je elkaar terug zag, zeker met de eerste wereldoorlog nog in het achterhoofd. En de schoonzoon sprak : "Vader, 't is oorlog, ik ben gemobiliseerd en moet nu weg." Waarop de oude man (Veerke was toen 79 jaar) opkeek en antwoordde : "Sakondee, is 't weeral oorlog ? Ze kunnen het niet laten…" en na een paar seconden : "Maak het goed jongen en kom gezond weer naar huis !" Daarop boog hij zich weer naar de grond en ging verder met het planten met bonen…zoals in het gezegde "En de boer ploegde voort."

Typisch voor hem was ook de krachtterm "Sakondee". Als goede katholiek vloekte hij nooit maar gebruikte hij woorden zoals "Sakondee" of "sapristie" om zijn uitspraken kracht bij te zetten.…  

 

 

 

wp86a51b21_0f.jpg

Links de oude stokerij van Martens, waar Veerke meestergast was.                                 

wpe1099cae_0f.jpg

Veerke leest de krant…                               

Kom vanaf 21 november gerust een Veerke proeven in het cafetaria van de Gaston Martenszaal (waar ook de tentoonstelling plaatsvindt). In onze tentoonstellingswinkel kan je naast de klassieke items zoals cataloog, kalender en DVD's ook een fles "Veerke" jenever aankopen, aan de prijs van 15 Euro. We hebben alvast eens geproefd, en 't dient gezegd : "Sakondee, als da gene goeie jenever is !"

Willy Nachtergaele