wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wp4ae92a41.png
wpbc1e46c7.png

De voorbije weken is hard gewerkt om de twee DVD's (documentaire "Op zoek naar Dheedene" en het "Het oeuvre van Georges Dheedene" ) productieklaar te krijgen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar deze week is het zover : beide DVD's gaan in productie en zullen tegen 29/8 klaar zijn!

De voorbije maanden heeft het Georges Dheedenecomité gepoogd om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het oeuvre van de Zultse meester. Ongeveer 1300 werken werden geïnventariseerd en gefotografeerd. Luc Voet heeft de werken onderverdeeld volgens de gebruikte techniek (aquarel, olieverf…) en volgens het thema (religieus werk, dorpszichten…).

Deze DVDrom biedt de gebruiker de mogelijkheid om op een overzichtelijke wijze het rijke oeuvre van Dheedene te ontdekken.

 

wp98fbe6a0.png

In deze documentaire gaan Willy Nachtergaele en Alex Colpaert op zoek naar de mens achter de kunstschilder. De auteurs praten met vrienden, kennissen en familie van de in 1973 overleden kunstenaar en filmen op locaties die een voorname rol gespeeld hebben in zijn leven.

Het oeuvre van Dheedene komt uiteraard ruimschoots aan bod, maar gezien de belangrijke rol die de schilder gespeeld heeft in het sociale leven van Zulte, zit er ook een heemkundig aspect in de documentaire vervat.

Johan Van Cauwenberghe heeft speciaal voor de film enkele stukjes muziek gecomponeerd en is ook verantwoordelijk voor de uitvoering.

Het geheel is een prent geworden van ongeveer veertig minuten met een vrij hoog "Man bijt hond" gehalte en heel wat aanvullende informatie over kunstschilder Georges Dheedene.

 

wpd34a6159.jpg

Tentoonstelling te Waregem : de jacht- en ruitertaferelen

 

 

Naast de DVD's worden ook een kunstkalender en een catalogus uitgebracht.

 De kunstkalender bevat een twaalftal reproducties van niet "alledaagse" Dheedene werken. Voor de selectie van de werken zijn we uitgegaan van de grote verscheidenheid van thema's waarrond Dheedene gewerkt heeft : de serie bevat naast klassieke portretten, dorps- en Leiezichten  o.a. ook een naakt, en zelfs een studie in kleur.

De kalender is zeer luxueus uitgevoerd met een speciaal drukprocédé op hoogwaardig papier. (drukkerij Van Daele).

 

De catalogus geeft een overzicht van alle Dheedene werken die te zien zullen zijn op de vier tentoonstellingen naar aanleiding van 100 jaar Dheedene. De korte biografie is van de hand van Willy Nachtergaele en Lieven Dheedene, zoon van de kunstenaar, schreef een passende inleiding voor elk thema.

 

wp80e0dfd2_0f.jpg

Tentoonstelling te Waregem : de portretten van Waregemse figuren

 

 

De catalogus (25 €) en de kalender (25€) zijn nu reeds verkrijgbaar en kunnen aangekocht worden op de tentoonstelling in Waregem of via de leden van het Dheedenecomité. (zie de website).

De DVD's  zullen beschikbaar zijn vanaf 29/8 (openingsreceptie tentoonstelling Machelen) en kosten elk 15€ . Men kan evenwel het volledig pakket (twee DVD's, catalogus en kunstkalender) aankopen voor de prijs van 50 Euro, tot één van de vier items uitgeput is natuurlijk.

 

Willy  Nachtergaele

 

Comitélid Etien Lippens op de tentoonstelling te Waregem

 

wp2d353ac6_0f.jpg
wp47484c21.png