wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wp7a6d2125.png

De laatste DVD opnames zitten erop. Voor de verandering zijn we eens niet op Zultse bodem gebleven maar zijn we naar Waregem getrokken. We smaakten het genoegen om kennis te maken met Guido De Langhe, de sympathieke stadsecretaris van Waregem, die zo vriendelijk was ons in zijn bureau te woord te staan. Aanleiding van ons bezoek  was een jachttafereel van de hand van Georges Dheedene, dat in het bezit is van de stad Waregem en in het bureau van de secretaris hangt.  Het schilderij dat dateert van 1949 en  als titel "Rally Wareghem" draagt, stelt een jachtpartij voor, met centraal een groep jagers en op de voorgrond een meute honden.

wp2324c644.jpg

Guido De Langhe vertelt dat de "Rally Wareghem" voor de eerste maal in 1847 georganiseerd werd en in feite de voorloper was van Waregem Koerse. Op het schilderij staan naast jonkvrouw Anna Boulez (de amazone, die het schilderij aan de stad Waregem geschonken heeft) nog een aantal andere figuren afgebeeld, waaronder als voornaamste baron Jean Casier, groot bezieler van Waregem Koerse  in de tweede helft van vorige eeuw en fervent paardenliefhebber. Baron Jean Casier overleed op 99-jarige leeftijd in 2008 op zijn kasteel te Nokere. Op het schilderij zijn verder ook nog jonkvrouw Solange Piers De Raveschoot en haar vader te herkennen, voormalige bewoners van het kasteel te Olsene.

Maar wie was die jonkvrouw Anna Boulez dan wel ?

Ze stamde uit een gekende vooraanstaande Waregemse familie. De archieven vermelden zelfs een Waregemse burgemeester (1804 - 1819) die luisterde naar de naam Godefroid Boulez.

De familie Boulez, die zeer welstellend was, betrok een villa ergens in de omgeving van het station.  Toen tijdens de eerste wereldoorlog  de villa zwaar beschadigd werd, moest de familie noodgedwongen verhuizen. Zij verlaten in 1917 Waregem om zich in Zulte in villa Salomé te vestigen. Anna Boulez (1870-1956) die zot was van paarden en bezeten van de jacht, zal zich ongetwijfeld in haar sas gevoeld hebben in haar nieuwe woonst. De villa, gebouwd in Normandische stijl,  is namelijk gelegen vlak bij de Zultse wijk "de Piste". Deze wijk, momenteel een woonzone met sterk residentieel karakter, heeft een geschiedenis waarin paarden een belangrijke rol spelen. Het begon allemaal rond 1900 toen een zekere graaf Edouard de Ribeaucourt, een rijke textielmagnaat uit Roubaix, in het toen beboste terrein een oefenpiste voor paarden inrichtte. De graaf, die een groot paardenliefhebber was, zorgde meteen ook voor de nodige infrastructuur : paardenstallen met individuele boxen, een ommuurde oefenmanège, en een watertoren. De villa werd wat later gebouwd. Veel plaatsnamen in de omgeving verwijzen nog steeds naar het roemrijke paardenverleden van de wijk. Zo was er tot de eeuwwisseling een café met de sprekende naam "De Boxen" (nu "De Plancke"), en een ander café dat ondertussen verdwenen is luisterde naar de naam "Peerdejacht" (de familie Van Henis gebruikte het café ook als kapsalon).

De stal de Ribeaucourt genoot internationale faam. Het beroemste paard was ongetwijfeld de merrie Salomé die in 1911 de Grote Steeple Chase van Waregem won ! Vandaar dat de fiere eigenaar in 1912 besloot om de villa "Salomé" te noemen, als blijvende herinnering aan het paard dat hem internationale vermaardheid gaf.

 

wp29bc0830.jpg

Links:

villa Salomé omstreeks 1925.

 

 

 

 

Anna Boulez staat ook bekend als schenkster van een brandglasraam in de kerk van Zulte. Het raam dateert van 1926, en stelt, wat had je anders verwacht….Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jagers, voor.

wp5a05bb31_0f.jpg

wpf5cc0592.jpg
wp3e5e4033.jpg

Glasraam in de kerk van Zulte.             

 

 

 

 

Anna Boulez aan villa Salomé            

 

 

 

 

De voorbije weken zijn Alex en ik vooral bezig geweest met de montage van de film en het inpassen van de muziek. Johan Van Cauwenberghe was bereid om voor ons een stukje pianomuziek te componeren en ook te spelen, en we zijn allemaal erg fier op het resultaat : muziek en beeld vloeien als het ware in elkaar over en zorgen voor de juiste sfeer.

Op 9 augustus is het dan eindelijk zo ver : de film waar we zoveel energie en tijd ingestoken hebben is af. Het is een productie van een veertigtal minuten geworden, met de toepasselijke naam "Op zoek naar Dheedene". Straks is het aan het publiek om te oordelen of we Dheedene ook daadwerkelijk gevonden hebben….De film zal aan het publiek voorgesteld worden tijdens de openingsreceptie in Machelen a/d Leie op 29/8.

De tentoonstelling in Machelen is de tweede op rij in een reeks van vier tentoonstellingen. Ze is gespreid over drie verschillende lokaties : de kerk (religieus werk), huis De Leeuw en het Biechtstoeleke, het kleinste en sympathiekste huizeke van Machelen. Op de laatste twee lokaties zullen er een aantal Leiezichten en portretten van Machelse figuren tentoongesteld worden.

 

Willy  Nachtergaele