wpd5f86215.png
wpc4e96f53.jpgwp1e509a15.jpg
wp978d48c6_0f.jpg
wpec09439e.png

“…en dat is de Zaubeek, die de grens vormt tussen Olsene en Zulte. In het kleine huisje woonde destijds Manse Kerkhove, een horlogemaker. Het tafereel is geschilderd van op de spoorwegbrug over de beek, in het voorjaar.”

Aan het woord is Nelly De Cuyper, de weduwe van Georges Dheedene.

wp23bed9dc_0f.jpg

Het is één van haar favoriete werken : vooral het contrast tussen de witte bloesems en de donkere voorjaarslucht  vindt ze zeer geslaagd. “Het heeft iets Chinees”, voegt ze er glimlachend aan toe.

En gelijk heeft ze, dit bijzonder sfeervol voorjaarstafereel was ons ook al opgevallen en had meteen onze nieuwsgierigheid opgewekt.  Het schilderij roept vergelijkingen op met bepaalde werken van Van Gogh, onder andere door het doordachte kleurgebruik (complementaire kleuren groen en rood…) en het onderwerp (het voorjaar) natuurlijk.  Het is een ouder werk van Dheedene en dateert nog van voor de tweede wereldoorlog.

Vandaag is de locatie nog steeds zeer herkenbaar, ook al is het huisje van Manse Kerkhove ondertussen vervangen door een modernere woning en staan de bomen niet meer op de juiste

plaats. Rechts van de Zaubeek bevindt zich een verwaarloosde boomgaard, met enkele bomen die opvallende gelijkenis vertonen met de boom op Dheedene’s schilderij….

 

wp0fff546c_0f.jpg
wpbf88d4ae_0f.jpg

Georges en Manse zijn er al lang niet meer, maar er stroomt nog steeds water door de Zaubeek…

 

wpf9f4d5a6_0f.jpg
wpfb6d513a_0f.jpg

Opvallende gelijkenissen ….